Här är de 30 utvalda föreningarna i 30/30-fonden

 

Nomineringar

Borlänge Bandy
Borlänge Bandys beundransvärda arbete med integration blev rikskänt i samband med dokumentären om det somaliska bandylandslaget. Föreningen går dessutom i bräschen när det gäller jämställdhet; för att få fler aktiva tjejer inom bandyn anordnade föreningen i år en cup för bara tjejer. Vi hoppas att cupen återkommer även nästa år, med ännu fler deltagande lag.  

 

DK Bottenskraparna
Bottenskraparna arbetar på ett särskilt aktivt sätt med jämställdhet, och är en av få undervattensrugbyklubbar i Sverige med en verksamhet för både herrar och damer. I Sverige är sporten inte speciellt stor – men DK Bottenskraparna visar med all önskvärd tydlighet att stabil, seriös och modern föreningskultur är oavsett idrott. 

 

Dynamite Cheerleading 
Som en av Sveriges äldsta och största cheerleading-föreningar spelar Dynamite cheerleading en vital roll inom idrotten. Stockholmsklubben välkomnar alla till Sundbyberg, och målbilden att bredda såväl idrotten som utgör hela klubbens DNA.  

 

Fotskäls Hockeyklubb 
Fotskäls HC har ända sedan 70-talet jobbat hårt med att sätta fair play i centrum. Den lilla, anrika klubben jobbar stenhårt för att fortsätta vara en positiv kraft i kommunen, med ishallen som naturlig knutpunkt. Klubben har startat många fina initiativ för att främja gemenskap och klubben genomsyras av ett tydligt framtidstänk som gör klubben till en mycket värdig mottagare av 30/30-fondens bidrag.

 

Göta Motorsällskap 
Med ett tydligt fokus på jämställdhet och inkludering är Göta MS ett föredömligt exempel på en modern idrottsförening. Gemenskap, sunt förnuft och hjälpsamhet utgör själva ryggraden i klubben – vad mer kan man begära?

 

Gymnastikföreningen Örnarna
Utveckling är A och O. Malmöbaserade Gymnastikföreningen Örnarna lägger mycket kraft på personlig utveckling för alla individer, utifrån ett samarbetsperspektiv. Ett tydligt initiativ för en mer jämställd idrott och en inkluderande strävan för gemenskap gör att klubben är en självklar mottagare av 30/30-fonden.  

 

Hultic Bollklubb
Östgöta-klubbens paroll är ”Handboll för alla”, där fokus ligger på gemenskap, inkludering och glädje – snarare än resultat. Hela klubben drivs av ideella eldsjälar som sliter för att alla ska kunna få chansen att prova på handboll. Handboll för alla, det är fair play. 


Hudiksvalls Tennisklubb

Sveriges gladaste tennisklubb präglas av en stark gemenskap och en positiv laganda. Klubben har länge jobbat för att få ett mer jämställt medlemsantal och utvecklingen pekar onekligen åt rätt håll. Lägg till ett aktivt samhällsengagemang och tennisklubben är en mycket värdig mottagare av 30/30-fondens bidrag.

Husqvarna Fotbollsförening
En relativt ung klubb som tar framtiden med storm. Vid sidan av initiativet Fotboll För Alla och det pågående aktivitetshuset med allehanda idrotter har föreningen lanserat ”Den blå tråden” – klubbens gedigna och inkluderande värdegrund. Husqvarna FF är en förening att hålla koll på – och ta efter. 


Höganäs Roddförening

En liten, men ack så anrik, roddklubb som skördat idrottsliga framgångar genom historien. Nu skördar de också framgångar vid sidan av vattnet – en inkluderande, jämställd verksamhet som välkomnar alla och som sätter fair play i första rummet. Därtill har man jobbat hårt för att få en mer jämställd styrelse och nu utgör kvinnor 60 procent av posterna. Vi hoppas att de fortsätter på inslagen väg.


Jönköpings fotbollsdomareförening
Man behöver inte vara en idrottsklubb för att vara en stor del av idrotten. Det är Jönköpings fotbollsdomareförening ett lysande exempel på. Lika vitala på planen som spelarna – verksamheten som främjar fair play, förståelse och samverkan bör få ringar på vattnet runt om i Sverige. 


Kiruna Handboll
Sveriges nordligaste handbollsklubb har en bred och jämställd verksamhet. Något som, inte minst, visas i den så kallade solidariska ekonomin; där samtliga intäkter fördelas rättvist bland klubbens alla lag. Klubben är en nationell förebild när det gäller jämlikt föreningsliv och att skapa en sund miljö som i sin tur skapar drömmar. 


Karlsborg Bordtennisklubb

Precis som ett bordtennisbord utgörs av fyra hörn, har Karlsborgs Bordtennisklubb infört fyra hörnstenar som föreningen arbetar efter; Glädje, Gemenskap, Mervärde och Idrott på individnivå. Lägg därtill en egen policy om etik och moral samt ett antidoping-certifikat. Ett suveränt exempel på en aktiv och medveten förening. 


Karlstad Shotokan Karate
Med mångfald som grundsten i arbetet med gemenskap, trygghet och glädje är Karlstad Shotokan Karate föredömligt rustat för framtiden. Dessutom certifierade som en ”Trygg förening för alla”. Vi hoppas att den 35-åriga föreningen fortsätter på inslagen väg i många år framöver. 


Laxå ridklubb

Att driva en mindre förening på landsbygden är inte utan svårigheter. Men Laxå Ridklubb visar att ett inkluderande synsätt, fokus på jämställdhet och en svårslagen laganda räcker långt. Och i Laxå räcker den lite extra långt – då man inkluderar även dem som inte är med i föreningen. 

 

Mighty Dronts
Med en oerhörd kärlek till sporten och en modern dialog med andra idrottsklubbar i området gör föreningen till ett föredöme för amatörklubbar. Mighty Dronts har utöver det ett samhällsengagemang som genomsyrar hela klubben och som är av högsta klass. Denna kombination gör att Mighty Dronts är väl förtjänta av att vara en av 30 föreningar utvalda i 30/30-fonden.


Mälarö SOK

Friidrottsklubben arbetar efter ledorden Glädje för alla samt Fysisk- och Psykisk utveckling. Syftet med idrotten är att ge utövarna utlopp för glädje och spontanitet, att trivas och må bra. MSOK arbetar aktivt med såväl jämställdhets- som HBTQ-frågor. Det är en idrottsförening som är på helt rätt spår. 


Rännbergs IK

Rännbergs IK är en fotbollsförening som inte alltid får de största rubrikerna. Men ett aktivt arbete med integration, jämlikhet och fair play gör att de förtjänar all uppmärksamhet de kan få. Dessutom har klubben en viktig roll i bygden med nytänkande samarbeten med andra idrottsföreningar i området. Bravo! 


SK Lejon
Nej till enfald – Ja till mångfald. En väldigt sund devis som SK Lejon lever efter. För att ta klubben in i framtiden har man nu också lanserat en projektplan – mot en mer jämställd, inkluderande och långsiktig idrott.


Sölvesborgsgymnasterna

Med ett passionerat driv har Sölvesborgsgymnasterna visat att det inte finns några begränsningar för den som vill testa på gymnastik. I framtiden vill föreningen öppna ett aktivitetshus som främjar träning i alla slags former. Och, vi håller med dem; Träning och motion ska vara för alla. 


Tunalids ridklubb

Tunalids ridklubb visar på ett väldigt positivt sätt att idrott är för alla. De senaste åren har klubben lagt ner ett idogt arbete med att handikappanpassa anläggningen, så att alla ska få tillgång till ridklubben. Inkluderingen och gemenskapen är ovärderlig – och förhoppningsvis kan klubben fortsätta inspirera andra med sin handlingskraftighet.


Uppsala SSS
Uppsala skolschacksällskap är ett ypperligt exempel på en jämställd, inkluderande och utbildande förening. Med ett stort samhällsengagemang parallellt med idrottsliga framgångar visar klubben vart skåpet ska stå. Schackmatt – Uppsala schackförening är mycket värdiga mottagare av 30/30-fondens bidrag. 


VGDmx
Under 2019 startade motocross och enduro-föreningen VGDmx upp projektet ”Moto KROSSA Cancer”, där 50 procent av alla intäkter går till Cancerfonden. Ett beundransvärt initiativ av en nystartad och välskött förening som verkligen representerar det bästa med föreningssverige. Nu vill de växa och bli ännu större – vi kommer följa racet med högsta intresse.

 

Västerås Slalomklubb
Öppenhet och ett enormt driv är signifikativt för denna lilla, oortodoxa slalomklubb. Omvända prismodeller, nyfikenhet på andra idrotter, långsiktighet och en genuin kärlek till sporten. Utöver det har Västerås Slalomklubb flera initiativ som möjliggör för fler att utöva sport och vara en del av föreningslivet, vilket gör att Västerås Slalomklubb är solklara mottagare av 30/30-fonden.


Waldemarsviks Ishockeyförening

Schysthet, gott uppförande och fair play. Östgöta-klubben har en tydlig syn på hur man på bästa sätt bär klubbfärgerna – och hur man som klubb på bästa sätt kan förmedla gemenskap, inkludering och jämställdhet. Nu hoppas vi att de fortsätter utveckla föreningen i samma riktning.


Wisby Simsällskap

Hos Wisby Simsällskap är alla välkomna. Det anrika simsällskapet har en stabil ideell grund som ständigt kämpar för att utveckla föreningen – och ta den in i framtiden. Lägg därtill en tydlig värdegrund vars nyckelord är kamratskap, utveckling och lust. KUL!


Zendokai Karate

En jämställd idrottsklubb i en sport som kanske mer än någon annan handlar om en livsstil. En modern syn på träning, jämlikhet, integration och samhällsansvar gör Halmstadsklubben till ett verkligt föredöme. De hämtar kraft ur en gedigen värdegrund som genomsyrar föreningen idag – och i framtiden. 


Åsele Idrottsklubb

Den snart 100-år gamla klubben från den lilla kommunen Åsele brinner för sin ishockey. Inte bara föreningen förresten, hela kommunen sluter upp för att stötta laget. Efter ett enträget arbete med att få en jämlik hockeyklubb har man nu fått igång damsektionen på riktigt – och med det en nystartad cup i december. ÅIK är i all mening värda mottagare utav 30/30-fondens bidrag.

 

Örebro Roller Derby
En förening som verkar i en liten, men ack så spännande sport; Roller Derby, en kontaktsport på rullskridskor. Örebro Roller Derby ger många individer ett tryggt sammanhang, fysisk aktivitet och fina möjligheter till personlig utveckling. Klubben är dessutom oerhört aktiv i olika samhällsaktiviteter, så som Prideparaden, loppmarknader och prova på-tillfällen. Vi skulle gärna testa sporten!

 

Östers IF / Öster i Samhället
Fotboll i alla lägen. Varje fredag mellan oktober och april öppnar Öster upp den klassiska Tipshallen för att låta ungdomar spela organiserad spontanfotboll. Under årets kallaste månader har känsla, gemenskap och värme förenat Växjöborna de senaste fyra åren. Förhoppningsvis kommer det pågå i minst fyra år till.